stadsfotografering
Så här blir ditt stadsfoto ett blickfång
Många bilder av sevärdheter är lika som bär. Fotograferingsperspektivet är ofta detsamma och bilden speglar helt enkelt inte fotografens entusiasm. Vi vill gärna visa dig hur du kan få mer liv i dina bilder och även undvika typiska misstag. Utnyttja ”den blå timmen”> Efter solnedgången är himlen höljd i en djupblå nyans i ungefär en timme. Under denna tid kan du ta fascinerande stadsbilder. Då är det inte bara himlen som erbjuder en vacker bakgrund. Ljusets olika färgtemperaturer ger dig också en underbar kreativ frihet. Men eftersom den blå timmen kan vara kortare beroende på årstid är det viktigt med en bra planering. Ta reda på lämpliga sevärdheter i förväg. Ställ dig på en bra plats för att få ut det mesta av den blå timmen. Du kan till exempel besöka monument. Skuggorna gör de diffust upplysta byggnaderna särskilt intressanta. Men gamla husfasader som lyses upp av gatlyktor är också bra motiv.
Det finns redan massvis med foton på byggnader såsom Tower Bridge i London. Ofta fotograferade ur liknande perspektiv, verkar bilderna nästan identiska. Men det behöver inte vara så. Ta en närmare titt på byggnaden. Vilka spännande detaljer kan du se? Omges motivet av spännande föremål som du kan använda för att komponera en lyckad bild? Ta en titt på kreativa idéer på nätet innan du åker iväg på din nästa stadsresa. Om du är förtjust i en idé, försök att implementera och vidareutveckla den. Var regissör För att göra dina bilder unika spelar inte bara perspektivet en viktig roll. Välj ett tema för din nästa stadsresa, till exempel färgen grön. Hitta effektfulla gröna motiv och införliva dem i din bild. Eller glid in i rollen som historiker och fotografera staden under tidens gång. Börja i den gamla stadsdelen och arbeta dig fram till den moderna. Avrunda temat genom att jämföra gamla och nya byggnader. Undvik typiska misstag
S
Undvik typiska misstag
Störande linjer
Har du någonsin fotograferat ett kyrktorn och märkt att det lutar bakåt?
Denna mindre smickrande effekt uppstår alltid när du inte riktar in kameran parallellt med motivet (se kamera 2) och byggnaden har parallella kanter.
Den lätta lutningen skapar fallande linjer, som betraktaren ofta upplever som störande. Välj alltså en optimal position för att undvika denna oangenäma effekt. Med kamera 1 är bildeffekten harmonisk och tornet står upprätt. Hittar du ingen lämplig plats kan du använda de fallande linjerna på ett kreativt sätt. Till exempel, fotografera en skyskrapa rakt underifrån. Då framhäver du byggnadens enorma storlek. Ditt foto blir dynamiskt och kan bli ett riktigt blickfång i ditt fotoalbum. Så testa gärna effekten av din bild. Du kan alltid radera bilder du är missnöjd med senare.
Dölj personer Sevärdheter är ofta välbesökta. Många människor ställer sig framför en och samma staty. Objektet kan då lätt försvinna i bakgrunden på grund av alla människor. Det finns dock två sätt att ge motivet huvudrollen. Antingen besöker du sevärdheterna tidigt på morgonen eller också öppnar du din låda med tricks. Med en exponeringstid på 1/15s eller längre uppstår rörelseoskärpa. Då blir turistmassorna suddiga och byggnaden står återigen i förgrunden. Tänk på: Använd ett stativ. Fotografera stadens silhuett